Alimentația prietenului tău patruped

Alimentatia Cainelui

Una din întrebările comune care ni se adresează de către stăpânii de câini este: Cu ce este indicat să-mi hrănesc câinele?

Hrănirea câinelui cu o cantitate adecvată de mâncare și o dietă bine echilibrată este vitală pentru sănătatea și bunăstarea sa generală. De aceea, în acest articol vom vorbi de regulile generale de hrănire a câinelui în diferite etape ale vieții lor.

Câinele este una dintre subspeciile lupului cenușiu, fiind un mamifer carnivor din familia canidelor. Este un animal carnivor, dar, ca și noi de altfel, are nevoie de o hrană variată în nutrienți. În urma cercetărilor făcute în domeniul nutriției canine, se știe acum că o dietă bine echilibrată trebuie să includă și o cantitate adecvată de minerale, vitamine, anumiți aminoacizi esențiali (din proteine) și acizi grași esențiali specifici. (din grăsimi). Aceste componente sunt necesare pentru a construi și a menține țesutul și pentru a efectua reacții biologice, iar cantitățile necesare variază oarecum în funcție de stadiul de viață al câinelui (cățeluș, adolescent, adult, sarcină, senior).

Atât excesele, cât și carențele sunt la fel de dăunătoare pentru sănătatea și bunăstarea sa de-a lungul întregii vieți.

Hrana câinelui în primele două luni de viață

Cea mai sănătoasă hrană pentru pui este, desigur, laptele mamei, fiind bogat în nutrienții necesari creșterii sănătoase. După 3-4 săptămâni, însă puii încep să fie curioși și să guste din hrana solidă. Acesta este momentul în care poți începe să îl obișnuiești și cu boabe speciale pentru câini (Poți pune în bolul lui de mâncare 2 lingurițe de hrană uscată și puțină apă, astfel încât hrana puiului să aibă consistența unei paste), sau un amestec de mâncare umedă pentru câini şi lapte praf pentru puii de câine.

 Atenție la perioada în care trebuie înțărcat ( între săptămâna 6 și 8) pentru că trecerea prematură la mâncare exclusiv solidă poate afecta digestia puiului.

Hrana câinelui după 6-8 săptămâni

Puii de câine au un necesar caloric mare şi totodată şi cerinţe nutriţionale pe măsură, motiv pentru care e indicat să alegi un sortiment de mâncare de calitate. Oricum, cea mai bună mâncare pentru un câine de 2 luni trebuie să fie o bună sursă de proteine şi calciu.

 Este indicat să serveşti puiului de căţel mai multe mese pe zi, deoarece organismului său îi va fi mai uşor să proceseze hrana și totodată, stabilește-i o rutină sănătoasă (servită cam la aceeaşi oră şi mereu în recipientul său de hrană).

De asemenea, introdu gustările speciale pentru juniori, și familiarizează-l cu alte alimente premise: orez, morcov, carne de vită, pasăre, pește, curcan, iepure. Observă ce îi place foarte mult pentru că „slăbiciunile” lui te vor ajuta în procesul de dresaj.

Cum se trece la hrana pentru adulți

Mâncarea de câini destinată puilor este foarte nutritivă, şi foarte bogată în calorii, de aceea este recomandat să treci la mâncarea specială dedicată căţeilor adulţi odată puiul ajuns adult. Și acest lucru se va face treptat, în decurs de 2 săptămâni, prin combinând din mâncarea pentru pui cu cea de adult și scăzând treptat cantitatea de mâncare de pui.

Un alt aspect important de avut în vedere este calitatea mâncării. Industria nutriției animalelor de companie este foarte competitivă și regăsiți pe piață o serie diversificată de produse la diferite prețuri. Un sfat în alegerea mâncării potrivite din acest punct de vedere este: hrăniți câinele cu mâncare de cea mai bună calitate pe care vi-o puteți permite deoarece diferențele dintre un aliment premium și un aliment economic nu se regăsesc pe eticheta nutrițională; se găsesc în calitatea și sursa ingredientelor. De exemplu, două alimente pentru câini pot conține fiecare 27% proteine, dar pot fi foarte diferite în ceea ce privește digestibilitatea.

Mai sus sunt doar câteva reguli generale de hrănire a câinilor, însă nu uitați că alimentația depinde de vârstă, dar și de rasă, talie, nivelul de activitate, greutate.

De aceea, întodeauna consultați-vă cu medicul veterinar. Echipa Vet4U vă stă la dispoziție!

Lasă un răspuns

Shopping cart

0

No products in the cart.